Yuvarlak Oymalar ve Yönleri

Yuvarlak oyma işaretlerinde yön bulmak için zorlanan arkadaşlara  yardımcı olma adına hazırladığım konu;  her resme çizim yaparak  yönleri verdim; bunlar dışında  yön bulmanın bir çok  yolu vardır her oyma  resim örneklerindeki  gibi  kanal yada akıntılarla yön vermeyebilir, bazı oymalar   yuvarlak gibidir ama yuvarlak değildir,   onlarında kendilerine özgü çözüm yöntemleri vardır   onları'da diğer konularımızda anlatmaya çalışmıştır. 

Resimde görüldüğü gibi  yuvarlak oymaya bağlı kanal  size ne tarafa gideceğiniz hakkında bariz  yön vermiş. yani  oyma yanında yada oymanın kendisine  bağlanmış kanallar  yön  vermektedir. 

Bu tip  karışık görülen oymalarda  kaya  kenarı  ve kayanın akıntı tarafı dikkate alınır, kayanın tamamına su döktüğünüzde  nereden  toprağa düşer şekilde  eğik duruyorsa ve kaya bitimine en yakın oyma yön vermektedir. 

İlk resimde olduğu gibi  buda orta oymaya bağlı kanal ile bize yön vermiştir.  gideceğimiz taraf okla gösterdiğim taraftır.

Diğer resimlerin bir benzeride bu, gördüğünüz gibi  oyma içerisinde  yön veren ince  yontulmuş  alan var  işte bu  yönümüzdür.

çoklu oyma dediğimiz  oymaya  örnek resim.  bu tip oymalarda  en kenar oyma ve  diğerlerinde olduğu gibi kanal  olmasa  bile  oymanın akıntı yapan tarafı önemlidir,  anlatmak istediğimi  resmi çizerek anlattım umarın anlamışsınızdır.

Gördüğünüz gibi mezarın ne tarafta olduğunu açık bir dille  göstermiş  gideceğimiz taraf  okla gösterdiğim taraftır.

Yine karışık görünen  çoklu oyma türü,   aynen  kenara doğru devam edip karşıya  bakmak yeterli olacaktır, bu tip oymalarda   yön bulursanız  mantığınızı ön plana  çıkarıp  coğrafi yapıyı iyi tanıyın  direk mezar yerlerini  bulabilirsiniz. 

Bu resim  anlatmaya çalıştığım  konulara güzel örnek olmuş,  resmi çizmediğimi fark ettim ama   anlayacağınızı umuyorum,  evet ana  oyma ve  akıntıyı takip eden  kaya kenarlarındaki oymalar bize yön vermektedir.   yani  yön sol taraftır. 

Çok net  yön işareti,  resimde  gördüklerinizle  tecrübe kazanacağınızı  araziye çıktığınızda  faydasını göreceğinizi umuyorum. 

Gördüğünüz gibi her 2 tarafa'da yön vermiş,  peki doğru olanı hangisi ? yukarıdaki  örnekleri gözden geçirirseniz bu resimde  doğru verilmiş ok işaretinin hangisi olduğunu   anlarsınız. 

Daha yeni Daha eski